Artnit

Utorak, 25 Februar 2020 11:10

Kris Rodli - O filmu Plavi somot Dejvida Linča Istaknut

Plakat za film Plavi somot Plakat za film Plavi somot

Lično i profesionalno iskupljenje retko se ispoljava na tako jasan i trijumfalan način kao u slučaju Linčovog filma Plavi somot. Mejnstrim/komercijalna faza filmova Čovek slon i Dina, koja je prerano slomila neka od čudnih obećanja Glave za brisanje, očigledno je bila završena. Po mnogima, Plavi somot je najpotpuniji i najuspešniji film koji je Linč do sada napravio: savršena sinteza njegove lične, vrlo specifične estetike i tematske opsesije, i tradicionalnijih zahteva narativnog filma. Šokantan i uzbudljiv, Plavi somot je drugo nezaboravno filmsko iskustvo koje nam je Linč priredio, a koje zauzima istaknuto mesto u pejzažu američkog filma 1980-tih.

Vrativši se kući najpre iz viktorijanske Engleske, a zatim iz najvećih dubina svemira, i prikupivši usput neka dragocena iskustva, Linč se sa Plavim somotom ponovo vratio na svoj teren. Od tada je ostao dečko iz kraja. Ali, sada su sile dobra i zla bile još polarizovanije. Dostizanje ravnoteže - što je bilo od centralnog značaja, kako za Linča tako i za njegove likove - nikada nije izgledalo teže ostvarivo, bolnije ili nužnije.

Plavi somot je na neki način bio novi početak za Linča. Za vreme rada na filmu upoznao je i kompozitora Anđela Badalamentija. Danas nezamenljivi član Linčlenda, Badalamenti je imao zadatak da veliki deo Linčove imaginacije čvrsto prikuje za jarbol nezaboravnog, služeći se svojim darom za melodiju i melanholiju. On je pomogao i muzičkom oslobađanju samog Linča. Rezultat njihove saradnje jesu dva albuma urađena u saradnji s pevačicom Džuli Kruz, izvođenje komada Industrijska simfonija br. 1 i jedne retke stvari - albuma sa muzikom iz filmova koji su nadživeli bioskopsko iskustvo.

Iz knjige Linč o Linču

Pročitano 1876 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Kris Rodli - O filmu Plavi somot Dejvida Linča