Artnit

Subota, 11 Januar 2020 11:03

Edgar Alan Po - Sijuksi Indijanci Istaknut

Džordž Ketlin - Ratno veće Sijuksa Džordž Ketlin - Ratno veće Sijuksa

Likom su Sijuksi uglavnom ružna, loše sklepana rasa, njihovi udovi premali su za torzo, barem prema našim zamislima kako ljudsko telo treba da izgleda - njihove jagodične kosti su visoko, a oči isturene i bezizrazne. Glave muškaraca su sasvim obrijane, osim jednog malog kruga na temenu, odakle se jedan dugačak pramen spušta u pletenici sve do ramena; ovom pramenu poklanja se posebna pažnja, ali ponekad može biti i odsečen, u nekim žalosnim ili svečanim prilikama.

Poglavica Sijuksa u punoj opremi predstavlja upečatljiv prizor. Čitava površina tela obojena je mašću i ugljem. Kožna košulja pada do struka, dok je oko sredine tela obavijen pojas od istog materijala, ponekad od platna, širok oko jednog inča; on drži komad ćebeta ili krzna koji prolazi između butina. Preko ramena prebačen je plašt od belog bufala, koji se nosi sa krznom bliže koži kada je vreme lepo, a obrnuto kada pada kiša. Ovaj plašt dovoljno je velik da pokrije celo telo, a često je ukrašen i bodljama bodljikavog praseta (koja proizvode zveckavi zvuk dok se ratnik kreće) kao i raznovrsnim grubo iscrtanim figurama, koje predstavljaju vojničke osobine onoga ko ga nosi. Za teme je pričvršćeno jastrebovo pero i ukrašeno bodljama bodljikavog praseta. Duge čarape od antilopine kože služe kao pantalone i imaju šavove sa strane, široke oko dva inča i tu i tamo ukrašene malim pramenovima ljudske kose, trofejima sa nekog skalpiranja. Mokasine su od kože bufala ili losa, s krznom koje se nosi sa unutrašnje strane; u važnim prilikama može se videti da poglavici sa potpetice svake čizme visi koža tvora. Sijuksima je ova gnusna životinja veoma draga, čije se krzno rado koristi za pravljenje duvankesa i drugih privezaka.

Odeća poglavičine skvo takođe je izvanredna. Njena kosa je dugačka i podeljena preko čela, odakle slobodno leprša pozadi ili se pokupi u neku vrstu mreže. Njene mokasine iste su kao i mokasine njenog muža; ali njene čarape sežu naviše samo do kolena, gde se susreću sa nekom nezgrapnom košuljom od kože losa koja joj pada do gležnjeva, a gore se drži jednom vrpcom koja ide preko ramena. Ova košulja najčešće je privezana pojasom u struku, a preko svega prebačen je plašt od bufala kakav nose i muškarci. Šatori Teton Sijuksa opisani su kao uredno izgrađeni, od koža belih bufala, dobro obezbeđeni potporom od motki.

Iz romana Dnevnik Džulijusa Rodmana

Pročitano 1828 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 01 Oktobar 2023 16:04

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Edgar Alan Po - Sijuksi Indijanci