Artnit

Četvrtak, 08 Avgust 2019 10:15

Snobizam i snobovi Istaknut

Anri de Tuluz Lotrek - Snobizam Anri de Tuluz Lotrek - Snobizam

Snobizam nije skorašnja društvena pojava. Različite varijante snobizma su uočene u starom veku, renesansi i XVIII veku. Kao društveni fenomen nastaje u drugoj polovini XIX veka, kada su kraljevi i dvorovi izgubili pređašnji značaj, ali svi kultovi, običaji, ceremonije koji su stvarani vekovima nisu mogli lako da nestanu. Iako je snobova bilo uvek, to je pojava koja je posebno izražena u modernom društvu.

Britanski filozof Alen de Boton ističe da se kroz istoriju snobovi mogu naći u različitim istaknutim grupama, zavisno od promene distribucije moći. Oni se nalaze u rasponu od vojnika u Sparti, 400. godine pre nove ere, preko biskupa u Rimu, 1500, pesnika - Vajmar, 1815, do farmera - Kina, 1967. godine. Sam snobizam kao pojava karakterističan je za uspinjanje iz niže u višu klasu na vertikalnoj hijerajhijskoj lestvici.

Snob se često određuje kao osoba koja apriorno smatra ljude inferiornim u odnosu na sebe na osnovu širokog spektra razloga, kao što su na primer pretpostavljeni intelekt, bogatstvo, obrazovanje, poreklo. Težnja ka izuetnosti obeležava skoro sve njene postupke.

Koren reči snob nalazi se u latinskom jeziku (sine nobilitate - neplemić, građanin bez plemićkog porekla). Oksfordski rečnik engleskog jezika nalazi pojavu reči snab u dokumentu iz 1781. godine, sa značenjem obućar škotskog porekla. Poznatija, iako danas diskreditovana priča o poreklu govori da je izraz snob korišćen u renomiranoj engleskoj srednjoj školi Iton u XIX veku, kada su sinovi iz novoobogaćenih građanskih porodica u većem broju počeli da se upisuju u ovu školu. Uz ime dečaka iz građanskih porodica je tada dopisivano snob. U srpskom jeziku se za ovu osobu kaže da je pokondirena tikva ili skorojević, u identičnom značenju kao i izraz snob.

Vreme snobova je karakteristično za prelazne periode u društvu, kada jedna društvena klasa zamenjuje drugu klasu na čelu društva, nova klasa se nije još dovoljno emancipovala, stvorila sopstvenu kulturu, afirmisala svest o sebi, a stara klasa ne može da se pomiri sa svojom sudbinom da mora da se povuče. Engleski pisac Vilijam Mejkpis Tekeri u svojim delima Knjiga o snobovima i Vašar taštine pomaže da se bolje razume priroda snobizma, a snoba definiše kao “osobu koja se ponizno divi onome što ne razume“.

Pročitano 2845 puta

Srodni članci

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Snobizam i snobovi