Artnit

Sreda, 07 Avgust 2019 10:26

Plava krv - sangre azul Istaknut

Edouard De Bieffe - Kompromis holandskog plemstva Edouard De Bieffe - Kompromis holandskog plemstva

Za pripadnike aristokratskih (plemićkih) porodica širom sveta se često kaže da su plave krvi. Prvi zapis ovog izraza sangre azul, što znači plava krv se javlja kod Španaca 1834. godine. Postoji nekoliko objašnjenja o poreklu izraza plava krv, a značenje se krije i u mnogim pričama i mitovima.

Jedno objašnjenje o nastanku izraza plava krv ističe da su tokom nekoliko vekova, od 711. do 1492. godine vladali Španijom tamnoputi Maori koji su se mešali sa lokalnim stanovništvom svetlije puti. Pošto su belopute španske aristokrate, potomci starih Iberijaca, uspeli da zadrže svoju svetlu put da bi se razlikovali od Maora naglašavali su bleđu put i plave vene. Kasnije su se svi članovi plemićkih porodica počeli nazivati ljudima plave krvi, a članovi starih kastiljanskih porodica su ponosno govorili da njihovu krv nisu zagadili Maori ili neke druge strane primese.

Drugo objašnjenje ističe da je plemstvo tokom feudalnog doba uglavnom živelo u zatvorenom i imalo svetao ten i kroz njihovu kožu su se jasno providele vene. Seljaci-kmetovi su zbog češćeg izlaganja suncu dok su radili na otvorenom, obrađivali zemlju i gajili stoku imali tamniju kožu koja je sakrivala plavu boju vena.

Treće objašnjenje je povezano uz učestalu prisutnost hemofilije u plemićkim porodicama, zbog koje se javljaju mnoga potkožna krvarenja koja mogu stvarati velike modrice.

Pročitano 1953 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Plava krv - sangre azul