Artnit

Subota, 27 Juli 2019 10:31

Ecce homo - Evo čoveka Istaknut

Antonio Ciseri - Ecce homo Antonio Ciseri - Ecce homo

Latinski izraz Ecce homo znači Evo čoveka i kako se veruje, izgovorio ga je rimski prokurator Judeje od 26. do 36. godine, Pontije Pilat dok pokazuje neprijateljskoj gomili izbičevanog i trnovom krunom okrunjenog Isusa Hrista pre nego što će ga osuditi na smrt raspećem. Ova scena česta je tema u likovnoj umetnosti i prikazuju je i Ticijan, Karavađo, Koređo, Tintoreto.

Pontije Pilat je protiv Jevreja igrao igru moći. On je za najveći jevrejski praznik Pashu izveo pred Jevreje Varavu i Isusa Hrista, i pitao je koga da pusti, da li cara svih Jevreja ili Varavu, koji je imao taj oslobodilački duh. Jevreji izabraše Varavu, govorivši: "Car rimski je i car judejski." Tada Pilat izvede krvavog i razderanog Isusa i pred gomilom reče: "Evo čoveka! Ponovo vam kažem da u njemu ne nalazim zločin i kad ga bičujem, pustit ću ga." Stajao je Isus iz Nazareta, odeven u staru ljubičastu kraljevsku haljinu s trnovom krunom koja je probola njegovo čelo. Lice mu je bilo okrvavljeno i obeleženo patnjom i tugom. Ali, ništa ne može uticati na bezosećajna srca onih koji su žrtve intenzivne emocionalne mržnje i robova religioznih predrasuda. Ovaj prizor je poslao moćni drhtaj kroz prostranstva ogromnog univerzuma, ali nije dotakao srca onih koji su odlučili da utiču na uništenje Isusa.

Kada su se oporavili od prvog šoka kada su videli nevolju Isusa Hrista, oni su samo vikali glasnije i duže: "Razapnite ga! Razapnite ga! Razapnite ga!" I sada je Pontije Pilat shvatio da je uzaludno apelovati na njihova navodna osećanja sažaljenja. Zakoračio je napred i rekao: "Vidim da ste odlučni da ovaj čovek umre, ali šta je učinio da zaslužuje smrt? Ko će proglasiti njegov zločin?" Tada je veliki sveštenik sam kročio napred i, prišavši Pilatu ljutito izjavio: "Mi imamo sveti zakon, i po tom zakonu ovaj čovek treba da umre jer se on predstavljao kao Božji Sin." Kada je Pilat to čuo, on se još više uplašio, ne samo Jevreja, već se setio ženine primedbe i grčke mitologije bogova koji su sišli na zemlju, a sada je drhtao od pomisli da je Isus možda božanska ličnost. Mahnuo je mnoštvu da miruje dok je uzeo Isusa za ruku i ponovo ga poveo u zgradu da bi ga mogao dalje ispitivati. Pilat je sada bio zbunjen strahom, praznoverjem i maltretiran tvrdoglavim stavom rulje.

Duboka ironija Pilatovih reči Ecco homo pogađa još dublje. Ovde je Isus Hrist, okružen ljudima, od kojih su neki veoma važni ljudi. Govoreći mnogo više nego što je znao, Pilat predstavlja ovu mučenu figuru ne samo kao čoveka, već kao istinskog čoveka, novog čoveka. Jer ovaj Isus, ovaj Sin Čovečiji, zaista je prvi od novih vrsta homo sapiensa, čovek koji stoji pred nama i krvari, ponižava se, ali nas poziva da učestvujemo verom u potpuno novom, ogromnom skoku ljudske evolucije.

Pročitano 2875 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Ecce homo - Evo čoveka