Odštampajte ovu stranicu
Nedelja, 02 Juni 2019 11:24

Simbolika Pegaza Istaknut

Odilon Redon - Pegaz Odilon Redon - Pegaz

U grčkoj mitologiji Pegaz je bio krilati konj, sin boga mora Posejdona i smrtne Meduze. Njegovo ime znači izvor ili vrelo. Od svog rođenja do smrti, Pegaz je bio misteriozno stvorenje sposobno za sve, simbolišući božansku inspiraciju ili put u raj, a njegovo jahanje je postalo sinonim za letenje u nebesa. Poznat je po inspiraciji koju daje umetnicima i moći koju daje herojima. Bio je veoma popularan otkad se prvi put pojavio u grčkoj mitologiji, a i danas nastavlja da izaziva našu maštu.

Pegaz je bio predstavljen kao čistobeli pastuv sa parom snažnih krila koja izrastaju iz njegovih leđa i jakim kopitama. Iako nikada nije bio osedlan, ponekad je nosio i začarane zlatne uzde, koje je napravila boginja Atina. Leteo je brzinom vetra. Bio je izuzetno snažan, mudar, ali i dobroćudan, blag, pomalo naivan, uvek željan da pomogne. Imao je slobodan prolaz iz smrtnog područja u besmrtno carstvo. Gde god je njegovo kopito pogodilo zemlju, ono je stvorilo lepe izvore sa vodom koji su mogli inspirisati umetnike.

Prema jednoj verziji mita Pegaz je iskočio iz Meduzinog tela kada joj je Persej po nalogu Polidekta, tiranina sa Serifa odrubio glavu, a prema drugog verziji nastao je iz zemlje na kojoj je prolivena krv njegove majke Meduze. Mit kaže da je Pegaz rođen kao krilati konj jer je njegov otac Posejdon imao oblik konja kada je zavodio Meduzu. Kada je Pegaz rođen ogromna grmljavina sa munjom probijala je nebo i tako je uspostavljena njegova povezanost sa silama neba. Odgajile su ga muze na planini Helikon, gde ga je odvela boginja Atina. U svom uzbuđenju zato što je dat ovim ženama, Pegaz je svojim kopitima udario u planinu, a njegovi tragovi uzrokovali su da se izvori pretvore u tekuće fontane inspiracije, koje su postale svete za muze. Ali jednoj od njih, Uraniji muzi astronomije i univerzalne ljubavi, bio je posebno važan i ona je videla herojsku budućnost Pegaza, kao i moguću nebesku čast koja ga čeka. Uranija je mnogo patila kada je mitski grčki heroj Belerofont odveo Pegaza. Belerofont je ukrotio Pegaza i s njim je činio junačka dela, a kada se jašući Pegaza hteo popeti na Olimp, Pegaz ga je zbacio.

Na planini Olimp Pegaz je služio vrhovnom bogu Zevsu svojim gromom i munjevitim magijskim moćima. Živeo je na planini Olimp do poslednjeg dana. Zbog svog služenja i odanosti, Zevs ga je nagradio sa posebnom besmrtnošću i pretvorio ga u sazvežđe poslednjeg dana njegovog života. Iz Pegazovog krila palo je na zemlju jedno pero i tako je nastao grad Tarsus.

Simbolika Pegaza se menja s vremenom. Od srednjeg veka do renesanse on je simbol mudrosti i slave. Takođe, se povezuje sa poezijom u XIX veku, kao izvor iz kojeg su pesnici stekli inspiraciju.

Pegaz je tema veoma bogate ikonografije. Bio je veoma popularan kod antičkih grčkih i etrurskih grnčara, koji su ga slikali na keramici. Među mnogim grčko-rimskim legendama koje su renesansni umetnici vaskrsavali, Pegaz je bio jedan od najpopularnijih.

Pegaz je zadržao svoje mesto u folkloru. On se pojavljuje u fantastičnim radovima kao što je Diznijeva fantazija, američki animirani film fantastike iz 1940. godine. On je takođe popularan logo u transportnoj industriji. Mnogi automobili, avioni i brodovi su nazvani po njemu.

Pročitano 2936 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije: