Artnit

Subota, 01 Septembar 2018 11:05

Povezanost prekognitivnih snova sa snovima predviđanja Istaknut

Džozefin Vol - Šapat snova Džozefin Vol - Šapat snova

Pojam prekognicija potiče od latinskih reči præ što znači pre i cognition što znači sticanje znanja, i predstavlja uvid u budućnost, odnosno navodnu psihičku sposobnost da se vide budući događaji. Ona se često vezuje uz snove i ističe kao jedna od njegovih najzanimljivijih funkcija. Mnogi ljudi veruju u mogućnost da njihovom analizom može da se predvidi neki događaj i pretpostavljaju da njihov sadržaj ima isti značaj kao i bilo koji vid proricanja.

Prekognitivni snovi su često povezani sa snovima predviđanja. Oni daju buduću viziju, pojedinac stiče buduće informacije koje se ne mogu dobiti kroz senzornu percepciju i izvesti iz trenutno dostupnih podataka. Takođe, oni mogu predvideti budući događaj, njegov rezultat ili pružiti informacije o objektu, mestu ili osobi.

Koncept prekognicije u snovima nije nov. U starim vremenima verovalo se da su snovi poruke od Boga, a u Bibliji se mogu naći slučajevi prekognitivnih snova. Hebrejski proroci su isticali da su ovi snovi blisko povezani sa proročkim moćima i da mogu pomoći u promeni budućnosti. Aristotel se međutim u svom delu O proročkim snovima ne slaže sa tvrdnjom da su prekognitivni snovi poruke koje su poslate od Boga. Svojim argumentom da takve snove doživljavaju obični ljudi, a ne najbolji ili najgori, on ih određuje kao obične slučajnosti. Sigmund Frojd je u svom delu Tumačenje snova izjavio da su snovi povezani sa ispunjavanjem želja i nemaju veze sa psihičkim. Međutim, uz dalja istraživanja o prekogniciji njegova teorija se razvila u prihvatanje postojanja okultnog.

Postoje podaci o nekim klasičnim primerima prekognicije u snovima. Pitanje u svim tim situacijama je da li su prekognitivni snevači mogli da promene svoju budućnost. Poznat je podatak da je Abraham Linkoln imao san o sahrani u Beloj kući, samo dve nedelje pre atentata na njega. On je u snu, video sebe kako pita nekog ko je u sanduku. Odgovor je bio "predsednik Sjedinjenih Država". Mark Tven je imao prekognitivni san, u kojem je video svog brata u sanduku. Nažalost, nedelju dana kasnije njegov brat je umro. Albert Ajnštajn je rekao da je u snovima shvatio teoriju relativnosti. Još jedan primer predskazanja u snovima bio je potapanje Titanika. Nakon što je ovaj brod potonuo, utvrđeno je da su postojali izveštaji da su mnogi otkazali svoje putovanje zbog prekognitivnih snova koje su imali o brodolomu. Navodno, bilo je nekih koji su mogli da protumače svoje snove na pravi način i spasu svoje živote, dok je bilo mnogo drugih koji nisu mogli protumačiti svoj san ili su ga jednostavno ignorisali.

Pročitano 3291 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 01 Septembar 2021 20:59

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Povezanost prekognitivnih snova sa snovima predviđanja