Artnit

Nedelja, 27 Maj 2018 10:56

Eros i Psiha Istaknut

Vilijam Adolf Bugero - Ljubav i Psiha Vilijam Adolf Bugero - Ljubav i Psiha

Po grčkoj mitologiji Eros i Psiha, a po rimskoj mitologiji Kupidon i Psiha je verovatno jedna od najlepših ljubavnih priča u klasičnoj mitologiji. Prvi put se pojavila u II veku u spisima rimskog književnika, retoričara i filozofa Apuleja. Postoji u nekoliko različitih verzija i čest je motiv u književnosti i umetnosti, kao i osnova za psihološku i kulturološku analizu. Do danas mit o Erosu i Psihi simboliše samoispitivanje i lični razvoj kroz učenje, gubitak i spasavanje prave ljubavi.

Sin boginje Afrodite (Venere) moćni gospodar ljubavi Eros je bio personifikacija intenzivne ljubavne želje i prikazivan je kako baca strelice na ljude kako bi pogodio njihovo srce i učinio ih zaljubljenima. Psiha, čije ime na grčkom znači duša je bila kraljeva kćerka, prelepa devica, koja personifikuje ljudsku dušu i simbol je duše pročišćene strastima i nesrećama koja je od sada spremna da uživa u večnoj sreći. Ona je postala poznata zbog svoje izuzetne lepote, zbog koje je na nju bila ljubomorna i boginja Afrodita, koja je zamolila svog sina Erosa da zatruje muške duše kako bi ubili svoju želju za Psihom. Ali, Eros se zaljubio na prvi pogled u Psihu i bio je potpuno opčinjen njenom lepotom.

Uprkos svim ljudima koji su joj dolazili, Psiha je ostala neudata i želela je da se uda za čoveka koga bi volela. Njeni roditelji su postali toliko očajni zbog sudbine njihove kćerke i nisu imali izbora osim da potraže proročanstvo, nadajući se da će uspeti da reše tajnu i nađu supruga kćerki. Bog Eros je međutim, uputio boga Apolona da da proročanstvo da će se Psiha udati za ružnu zver čije lice nikada ne bi mogla da vidi, koje je čeka na vrhu planine. Protiv proročanstva koje je objavilo volju bogova nije bilo pomoći i kralj se teška srca pokorio i odlučio da organizuje venčanje svoje voljene kćerke sa zveri. Nakon venčanja, noću, kada bi odlazila na spavanje, Psiha je osećala svog nevidljivog supruga kraj sebe, a on bi iščezavao pre prvih jutarnjih zraka. Njegova nežnost i ogromna ljubav koju je pokazivao prema njoj učinila je Psihu srećnom i ispunjenom izvan svih njenih očekivanja i snova. O svojoj sreći ona je pričala sa sestrama i poverila im se da je tužna jer nije mogla videti njegovo lice. Ljubomorne sestre su ubedile Psihu da njen suprug nije samo ružna zver, već i čudovište koje bi je na kraju ubilo. Zato je ona jedne noći krenula sa nožem i uljanom lampom kojom je osvetlila lice svog supruga i videla prelepog boga Erosa u koga se još dublje zaljubila. U tom trenutku se Eros probudio i odleteo rekavši Psihi da ga je izdala i uništila njihov odnos tako da se više nikad ne bi mogli ujediniti. Posle rastanka Psiha je počela da traži svoju izgubljenu ljubav i konačno joj je rečeno da je boginja Afrodita zatvorila Erosa u Palati, kako ga ona ne bi videla. Da bi zadobila svoju ljubav Afrodita joj je dala tri nemoguća zadatka. Psiha je iz pomešane gomile pšenice, ječma, prosa, maka, graška i sočiva razdvojila zrna u posebne gomile uz pomoć mrava, donela čuperak vune od zlatnog runa divljih ovaca koje su pasle na drugoj obali brze i opasne reke uz pomoć trske, donela vodu s izvora nad strmom, klizavom stenom koju su čuvali zmajevi uz pomoć Zevsovog orla. Pošto je zadatke rešila uz tuđu pomoć, Psiha je morala otići do Hada u podzemni svet da donese kutiju sa eliksirom lepote Afroditi, koja joj je naredila da je ne otvori. Umesto eliksira u kutiji je bio bog snova Morfej i kada ju je radoznala Psiha otvorila, zaspala je. Eros je saznao šta se dogodilo, pobegao iz Palate i zamolio boga Zevsa da spase Psihu. Da bi dva ljubavnika mogla biti zauvek zajedno Zevs je Psihu učinio besmrtnom. Posle njihovog venčanja dobili su devojčicu Hedonu ili Voluptas, što znači slast, veselje ili zadovoljstvo.

Pročitano 4032 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 04 April 2019 10:36

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Eros i Psiha