Artnit

Utorak, 27 Mart 2018 11:10

Projekcija kao mehanizam odbrane Istaknut

Projekcija je tendencija projektovanja svog ponašanja, osobina i impulsa na nekog drugog. Iako je to naizgled kompleksan fenomen, on je i jedan od najčešće usvojenih mehanizama odbrane. Nju često koristimo kako bi sebe "odbranili" od nas samih, od neke psihičke opasnosti koja je zapravo deo naše ličnosti, koji nismo u stanju da prepoznamo i prihvatimo u sebi samima.

Projekcija spada među primitivnije psihološke mehanizme odbrane. Ona se javlja rano tokom razvoja pojedinca i njena efikasnost tokom dužeg perioda je prilično mala. Nju koriste deca da bi izašla na kraj sa anksioznošću i konfliktima i njihova česta reakcija je drugi su krivi.

U odraslom dobu projekcija se smatra za infantilno, nezrelo ponašanje koje može biti opasno po svakodnevno socijalno funkcionisanje pojedinca. Kod odraslih su prisutne paranoidne odbrane i sopstvene želje i motivi pripisuju se drugima. Empatija se smatra obrnutim oblikom projekcije, gde se osećanja drugih osećaju kao svoja. Iako projekcija može delovati i na pozitivan način kada projektujete osećanja ljubavi, samopouzdanja i brige prema drugima, ona posebno onda kada deluje na negativan način samo povezuje stres i anksioznost i sprečava nas da se suočimo sa korenom emocija.

Prema psihoanalitičkoj teoriji Sigmunda Frojda, projekcija je psihološki mehanizam odbrane, pri čemu neko "projektuje" sopstvene nepoželjne misli, motivacije, želje, osećanja - u osnovi delove sebe - na nekog drugog (obično drugu osobu, ali ponekad i na životinje i nežive objekte). On je verovao da je projekcija odbrambeni mehanizam koji se često koristi kao način da se izbegne neugodno potiskivanje osećanja. Osećanja koja se projektuju mogu biti kontrolisanje, ljubomora, ljutnja ili seksualne prirode. Ovo nisu jedini tipovi osećanja i emocija koji su projektovani, ali se najčešće javljaju projekcije kada pojedinci ne mogu da prihvate svoje sopstvene impulse ili osećanja.

U savremenoj psihologiji smatra se da osećanja ne moraju nužno biti potisnuta da bi predstavljala projekciju. Za projekciju se može reći da obezbeđuje nivo zaštite od osećanja sa kojim osoba ne želi da se bavi. Angažovanje u dopunskoj ili komplementarnoj projekciji može omogućiti ljudima da se više osećaju kao drugi ili da se lakše odnose prema njima.

Pročitano 8879 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Projekcija kao mehanizam odbrane