Artnit

Subota, 24 Mart 2018 11:32

Mimezis ili podražavanje Istaknut

Moris Kornelis Ešer - Crtanje ruku Moris Kornelis Ešer - Crtanje ruku

Mimezis je filozofski pojam sa širokim spektrom značenja, koji uključuju imitaciju, prikazivanje, mimikriju, oponašanje, prijemčivost, beskrajnu sličnost, čin sličnosti, čin izražavanja i predstavljanje sebe. Ovaj pojam ima posebnu važnost u antičkoj estetici koja je prvobitno shvaćena kao imitacija.

Pojam mimezisa je antički pojam kojim se oponašanje stvarnosti određuje kao osnovno svojstvo umetnosti. Ovaj pojam je izveden iz grčkog glagola mimeisthai, što znači imitirati, podražavati.

U antičkoj Grčkoj mimezis je bila ideja koja je određivala stvaranje umetničkih dela, naročito sa predstavljanjem fizičkog sveta shvaćenog kao model lepote, istine i dobrog. Demokrit je shvatao mimezis kao imitaciju načina delovanja u prirodi. Platon pojam mimezis koristi u svojoj kritici umetnosti. Prema Platonu, sva umetnička kreacija predstavlja oblik imitacije. Ona samo oponaša ono što stvari jesu, a i same stvari su tek slučajna oponašanja svojih večnih oblika, svoje biti, svoje ideje. Aristotel pojam mimezis koristi s obzirom na tragediju, ali se podrazumeva suština poetičkog uopšte, dakle po analogiji i na likovne umetnosti. On je isticao da su ljudi suštinski "mimetična" bića, koja sadrže unutar nagona i impuls da imitiraju i osvoje stvarnost kroz umetnost. Po njemu je uživanje u oponašanju uživanje u prepoznavanju.

Nemački filolog i književni kritičar Erih Auerbah je 1946. godine objavio Mimezis: Prikazivanje stvarnosti u zapadnoj literaturi, jednu od najpoznatijih savremenih studija ovog pojma. U ovoj studiji on pojam mimezis shvata kao oblik realizma u književnosti.

Pročitano 8612 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 04 April 2020 10:45

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Mimezis ili podražavanje