Artnit

Subota, 10 Mart 2018 12:12

Optimizam - očekivanje najboljeg ishoda Istaknut

Optimizam se najčešće određuje kao sklonost da se očekuje najbolji mogući ishod ili oslanja na one aspekte date situacije koji ulivaju najviše nade. Rezultati novijih istraživanja su pokazali gotovo iznenađujuće pozitivnu sliku u korist prednosti optimizma u odnosu na pesimizam. Teorija da je optimizam važan i da doprinosi pozitivnom ishodu postala je deo popularne kulture.

Pojam optimizam potiče od latinske reči optimum, što znači najbolje. Ovaj pojam je dugo bio povezivan sa jednostavnim i nerealističkim ljudima i pojavljivao se u literaturi. Na primer, francuski filozof i književnik iz epohe prosvetiteljstva Volter u romanu Kandid, čiji je podnaslov Optimizam, objavljenom 1759. godine, izobličava popularno filozofsko učenje o naivnom optimizmu i predodređenoj harmoniji, koje je stalno bilo u sukobu sa brutalnom stvarnošću. U psihoanalitičkoj teoriji austrijskog psihijatra Sigmunda Frojda, optimizam je definisan kao iluzorno negiranje, a ne kao psihološka činjenica.

Izraz optimizam se koristi u zavisnosti od vrste istraživanja. Za savremena shvatanja optimizma kao osobine ličnosti najznačajnija su istraživanja američkih psihologa Majkla Šajera i Čarlsa Karvera 1992. godine. Oni su za potrebe istraživanja konstruisali pojam dispozicioni optimizam i definisali ga kao generalno očekivanje dobrog ishoda i istakli da uloga optimizma u regulaciji vlastitog ponašanja dolazi do izražaja onda kada pojedinac uoči razliku između ciljeva koje nastoji ostvariti i svog trenutnog položaja u odnosu na te ciljeve. Optimisti, koje karakteriše očekivanje pozitivnih ishoda će istrajati u nameri da smanje razliku koja ih deli do ostvarenja ciljeva.

Američki psiholog Martin Selidžmen i njegove kolege definišu optimizam u kontekstu eksplanatornog stila, koji određuje kako čovek sebi objašnjava životne događaje. On u svojoj knjizi Učeći optimizam tvrdi da je optimizam veština koja se uči, poput vožnje bicikla ili skijanja. Neki su za tu veštinu talentovaniji od drugih, ali je svi možemo savladati - pod uslovom da smo spremni da uložimo adekvatan napor.

Istraživanja pokazuju da je optimizam varijabla na osnovu koje se u izvesnoj meri može predvideti opšte psihofizičko zdravlje. Takođe, utvrđeno je da su optimisti proaktivni, uporno tragaju za rešenjem problema i lakše se prilagođavaju u situaciji kada shvate da je nešto, barem u datom trenutku i datim okolnostima, izvan njihovih moći. Zbog ovakvog pristupa problemima, oni su manje izloženi psihološkom stresu i manje skloni nezdravim ponašanjima, kao što su na primer pušenje ili alkohol.

Pročitano 1689 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 18 Januar 2019 11:39

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Optimizam - očekivanje najboljeg ishoda