Artnit

Četvrtak, 11 Januar 2018 11:50

Andrej Tarkovski - Uništena je veza između čovekovog ponašanja i njegove sudbine Istaknut

Dizajn korica knjige Vajanje u vremenu Dizajn korica knjige Vajanje u vremenu

U sadašnjem trenutku svedoci smo propadanja duhovnosti, dok se materijalno odavno razvilo u organizam sa vlastitim krvotokom, i postalo osnova našeg života paralizovanog i unakaženog sklerozom. Svima je jasno da materijalni napredak sam po sebi ne čini čoveka srećnim, ali mi ipak fanatično nastavljamo da umnožavamo njegova "postignuća". Dostigli smo tačku u kojoj je, kao što Stalker kaže, sadašnjost suštinski potonula u budućnosti, u smislu da ona sadrži sve preduslove za neposrednu katastrofu; mi je prepoznajemo, pa ipak ništa ne možemo učiniti da je sprečimo.

Uništena je veza između čovekovog ponašanja i njegove sudbine; ovaj tragični prekid je uzrok našeg osećanja nesigurnosti u modernom svetu. Suštinski, naravno, ono što čovek čini jeste od presudne važnosti, ali, budući da je moderni čovek uslovljen da veruje kako ništa ne zavisi od njega i da njegova lična iskustva neće uticati na budućnost, on je stigao do pogrešne i smrtonosne pretpostavke - da ne nosi nikakvu ulogu u oblikovanju svoje vlastite sudbine.

Moderni svet je video takve prekide svega što bi trebalo da povezuje pojedinca sa društvom, da je postalo vrhunski važno ponovo uspostaviti čovekovo učešće u vlastitoj budućnosti. Ovo zahteva da se čovek vrati verovanju u svoju dušu i u njenu patnju, kao i da poveže dela sa savešću. On mora da prihvati da njegova savest nikada neće biti na odmoru sve dotle dok je ono što čini u suprotnosti s onim u šta veruje; modrni čovek tu istinu mora prepoznati preko patnje u duši, jer samo ona zahteva njegovo priznanje sopstvene odgovornosti i grehova. Ovakav stav onemogućava samoopravdavanje kroz prikladnu i laku formulu o fatalnom uticaju drugih ljudi - nikad nas samih - na ono što se događa. Uveren sam da svaki pokušaj za ponovnim uspostavljanjem harmonije u svetu može počivati jedino na obnavljanju lične odgovornosti.

Iz knjige Vajanje u vremenu

Pročitano 3094 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 07 Decembar 2019 11:51

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Andrej Tarkovski - Uništena je veza između čovekovog ponašanja i njegove sudbine