Artnit

Subota, 26 Avgust 2017 10:47

O folkloru Istaknut

Piter Brojgel Stariji - Holandski letopis Piter Brojgel Stariji - Holandski letopis

Folklor je ekspesivni deo kulture koji deli određena grupa ljudi. On je važan činilac u očuvanju nacionalnog identiteta etničkih grupa, jer su sve specifične osobine nekog naroda i kraja kao što su ljudska psiha, podneblje, prirodni fenomeni, govor, ritam, pesme i plesovi sadržane u njemu. U narodu živi u ustaljenim tradicionalnim oblicima i, kao posebna forma se prenosi sa generacije na generaciju.

Upotrebu termina folklor predložio je engleski arheolog Vilijam Džon Toms u časopisu Atheaneum od 22. avgusta 1846. godine, označivši njime stvaralaštvo i tradiciju priprostih, neškolovanih ljudi. Ovaj termin je nastao spajanjem dve engleske reči: folk, što znači narod i lore što znači znanje, mudrost.

Folklor označava skup pojava u narodnoj duhovnoj kulturi kao što su običaji, verovanja, znanja, usmena tradicija i sve vrste narodne umetnosti. Takođe, uključuje tradicionalne predstave, oblike i rituale proslava kao što su Božić i venčanja, narodne igre i inicijalni obredi i materijalnu kulturu koja se kreće od tradicionalnih stilova kuća do ručno pravljenih igračaka zajedničkih za grupu. U širem smislu folklor označava narodnu kulturu.

Pročitano 2106 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo O folkloru