Artnit

Ponedeljak, 03 Juli 2017 10:34

Luis Kozer - Funkcije društvenog sukoba Istaknut

Dizajn korica knjige Funkcije društvenog sukoba Dizajn korica knjige Funkcije društvenog sukoba

Luis Kozer je bio prvi sociolog koji je pokušao da spoji strukturalni funkcionalizam i teoriju sukoba. Njegov rad je bio usmeren na pronalaženje funkcije društvenog sukoba. Koncept društvenog sukoba za Kozera ima središnji značaj pri razumevanju najvažnijih područja društvenih odnosa. U delu Funkcije društvenog sukoba koje je objavljeno 1956. godine nastoji da odredi strukturalni izvor sukobljavanja i da utvrdi funkcije konflikta u društvenom sistemu.

Luis Kozer smatra da su sukobi imanentni svakoj društvenoj grupi i svakom društvenom sistemu. Pri tome naglašava da oni izviru iz nejednake raspodele retkih vrednosti i dobara, od kojih su posebno značajni: status, dohodak i moć.

Da bi potpunije sagledao ulogu sukoba u grupi i pratio tok sukobljavanja, Luis Kozer pravi razliku između neprijateljskih osećanja i društvenih sukoba. Neprijateljska osećanja su predispozicije za nastanak konfliktnog ponašanja, a sukob predstavlja poseban oblik neprijateljskih stavova ili osećanja koja se ispoljavaju u uzajamnom delovanju dve ili više osoba.

Neprijateljska osećanja prerastaju u sukobe kada raspodela prava i privilegija izgubi društveni legitimitet, što ne mora da bude uvek disfunkcionalno za društvene odnose u kojima se javlja. Za Luisa Kozera je društveni sukob predstavljao mehanizam prilagođavanja normi prema novim društvenim uslovima. On ističe da je sukob često neophodan da bi se društveni odnosi održali i razvijali i da društva rastu kada su u stanju da uspešno usmeravaju sukobe, čineći ih pokretačima, a ne kada ih nasilno potiskuju.

Pročitano 3013 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 02 Oktobar 2020 10:26

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Luis Kozer - Funkcije društvenog sukoba