Odštampajte ovu stranicu
Nedelja, 22 Januar 2017 11:58

Kulturalna aproprijacija Istaknut

Kulturalna aproprijacija je pojam koji opisuje usvajanje ili upotrebu elemenata jedne kulture od strane pripadnika druge kulture. Ona se može sagledati kao kontroverzna, čak i štetna, posebno kada je kulturna svojina manjinske grupe, a koriste je pripadnici dominantne kulture, bez saglasnosti članova originalne kulture. Zato je i američka pravnica Susan Scadifi definiše kao "uzimanje intelektualnog vlasništva, tradicionalnih veština, kulturoloških funkcija ili predmeta iz tuđe kulture bez dozvole".

Kroz kulturalnu aproprijaciju je često prvobitno značenje kulturnih elemenata izgubljeno ili iskrivljeno i takvo prikazivanje pripadnici originalne kulture često vide kao nepoštovanje ili čak kao oblik skrnavljenja njihove kulture. Kulturni elementi koji mogu imati duboko značenje u originalnoj kulturi mogu se svesti na "egzotično" ili modu od strane onih iz dominantne kulture.

U kulturama nekih severnoameričkih Indijanaca perjanica ima poseban religijski značaj, a nose je samo oni koji su svojim dostignućima to zaslužili. Ali, kada se pojavi u modnom editorijalu ili na muzičkom festivalu na osobama koje sa indijanskom kulturom nemaju nikakve veze postaje uvredljiva.

Neke kulture su same ponudile alternativu kulturalnoj aproprijaciji. Na primer, svesni lepote i popularnosti njihovih tradicionalnih tetovaža koje za njih imaju i religijsko i kulturološko značenje, pripadnici Maora su osmislili celu liniju tetovaža koje nalikuju njihovim tradicionalnim tetovažama, ali nemaju nikakvo značenje i nisu uvredljive ni za jednu kulturu.

Pročitano 3358 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci