Artnit

Utorak, 17 Januar 2017 11:44

Kulturni šok Istaknut

Kulturni šok nije mit, već predvidljiv fenomen. Svako ko provede više od običnog odmora u inostranstvu mora da prođe kroz njega, a intenzitet sa kojim ga ljudi doživljavaju, međutim zavisi od mnogo faktora. Kulturni šok je česta pojava i iako mogu proći meseci da se razvije, on često utiče na putnike i ljude koji žive daleko od kuće na neočekivane načine. Što su veće razlike između kulture iz koje osoba potiče i kulture kojoj se prilagođava kulturni šok je jači. Ali, ne postoji pravi način da se potpuno spreči kulturni šok, koji osećaju pojedinci u svakom novom društvu.

Kulturni šok se definiše kao stanje snažnog emocionalnog i intelektualnog poremećaja ličnosti, koje je izazvano njenim dolaskom u sasvim različitu kulturnu sredinu. Potpuno različit način života na koji ličnost nailazi u novoj kulturi izaziva kod nje iznenađenje, osećanje izgubljenosti, teskobe, zebnje, pometenosti, nesigurnosti i otuđenosti, kao i teškoće prilagođavanja. Kada osoba proživljava kulturni šok, ona dovodi u sukob poznate kulturne obrasce sa onima na koje nailazi u novom okruženju. Ovaj sukob odvija se “na nivou sopstvene svesti“.

Po Polu Pedersenu kulturni šok se sastoji uglavnom od pet odvojenih faza: medeni mesec, dezintegracija, reintegracija, autonomija i bikulturalnost. Pojedinci različito doživljavaju ove faze, a uticaj i redosled svake faze široko varira. Uobičajeni problemi, koji često prate kulturni šok su: preopterećenje informacijima, jezička barijera, generacijski jaz, tehnološki jaz, nedostatak poznavanja adekvatnih kulturnih veština, nostalgija, dosada, gubitak identiteta.

Pročitano 1761 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 11 Avgust 2019 10:14

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Kulturni šok