Odštampajte ovu stranicu
Sreda, 05 Oktobar 2016 11:00

Bela Hamvaš - Šta to znači stanovnik kanalizacije na tronu? Istaknut

Nicholas Roerich - Poslednji kralj, prazan tron Nicholas Roerich - Poslednji kralj, prazan tron

Stanovnik kanalizacije na tronu. Ako bih današnje čovečanstvo želeo da okarakterišem, to bi trebalo reći. Svako se pred njim klanja. Niko nije pokvareniji i podliji i jadniji, i on je na vrhu. To đubre, ta krvožeda i crna egzistencija, taj skandalozni i opsceni nikogović.

Nema mesta ni za kakvu samoumerenost. Poznaj sebe sama. Ha-ha-ha. Ne samo da je kaljav nego na sebe nabacuje kal. To nije iskrenost i nije kajanje. Isto tako neukusno pljuvanje kao i sve ostalo. Stanovnik kanalizacije na tronu. Šta to znači stanovnik kanalizacije na tronu?

Znači da stvar naroda podređuje svojim tamnim i prljavim instinktima. Jadni narod. Tako mu i treba. Zato je tako birao. Šta to znači državnik? Da narod pljuje i rita. Četiri hiljade, osam hiljada, petnaest hiljada. Racija. Čak i prizna. Crv, svi su crvi. Pravi heroja od sebe. Literaturu. Mladi žele da budu takvi, takvi će i biti. Ni jedna jedina reč u njima neka ne bude istinita, on je onaj zli junak, glavna ličnost pozorišnog komada. Što je više nikogović, sve je više on heroj. Od samog sebe pravi literaturu.

U baruštini sveta koji se srozao u greh. Onaj ko od ovoga sme da porekne i mrvicu, izaziva sumnju da je saučesnik u nastojanju i da ga štiti.

Poezija koja se usmrdela od mnogo novaca.

Korumpirati ih? Čime? Novcem? To je jedino čime se sve može uništiti.

Izmišljen. Pojavio se. Ali se nisu nadali da će im krastača zasesti za vrat.

Novinari, glumci, pisci, pesnici, muzičari, slikari, daću im mnogo novaca, odenuću ih moderno, istaći ću nagrade kako bi se međusobno nadmetali. Sad mogu da radim s njima šta god hoću. Zatvaram nos kad je o njima reč.

Iz romana Naime

Pročitano 3389 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 18 Juni 2020 10:44
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci