Artnit

Petak, 22 Juli 2016 10:53

Hipokrizija ili licemerje Istaknut

Gustav Dore - Hipokriti Gustav Dore - Hipokriti

Hipokrizija ili licemerje se često opisuje kao nedostatak iskrenosti, karakteristika koja izaziva posebno beščašće u savremenom društvu. Ovaj pojam se određuje kao zastupanje stavova, vrednosti i uverenja u koje ličnost ne veruje, a sa njim je povezan pojam hipokrit ili licemer, koji se određuje kao čovek koji krije svoje namere i pravu ličnost. Američki lingvista i društveni analitičar Noam Čomski, hipokriziju ili licemerje definiše kao odbijanje da se "na sebe primenjuju isti standardi koji se primenjuju na druge", što smatra za jedno od najvećih zala savremenog društva.

Etimološki reč hipokrizija potiče od grčke reči hypokrisis, što znači gluma. U antičkoj Grčkoj hipokrit je bio pojam za glumca ili osobu koja namerno zavarava druge.

Bez obzira što se pojam hipokrizije primenjivao na bilo koju vrstu javnog izvođenja uključujući i umetnost retorike, hipokrit je u antičkoj Grčkoj bio tehnički izraz za pozorišnog glumca, a ne za javne ličnosti. U IV veku pre nove ere u Atini je veliki govornik i istaknuti državnik Demosten ismejao svog rivala Eshina, koji je bio uspešan glumac pre stupanja u politiku, pošto je smatrao da je hipokrita i da ga njegova veština imitiranja znakova na sceni čini nepouzdanim političarem. Ovaj negativan pogled na hipokrite, možda u kombinaciji sa rimskim prezirom prema glumcima, kasnije je bio u senci prvobitnog neutralnog pojma hipokrizije. Modernom pojmu hipokrite ili licemera, ne samo gluma ili pretpostavka o falsifikovanoj ličnosti, daje svoju negativnu konotaciju.

Mnogi sistemi verovanja osuđuju ponašanje u vezi sa hipokrizijom ili licemerjem. Ali, danas se često ono smatra za neophodan ili koristan deo ljudskog ponašanja i društva, na šta ukazuju i istraživanja.

Pročitano 5361 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 19 Avgust 2020 10:31

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Hipokrizija ili licemerje