Artnit

Sreda, 23 Mart 2016 11:55

O identitetu Istaknut

Bernard Koen - Materija identiteta I Bernard Koen - Materija identiteta I

Pitanje identiteta je istovremeno i pitanje same čovekove suštine. S obzirom na njegovu multidimenzionalnu prirodu pojam identiteta, bilo pojedinca bilo zajednice nije lako odrediti. Lični i kolektivni identitet se uvek uspostavljaju u odnosu na niz razlika koje su društveno saznate, ali personalni identitet se odnosi na različitost, kolektivni identitet na sličnost.

Pojam identiteta je etimološki ukorenjen u latinskoj reči idem, što znači isto.

Starogrčka reč tautos koju koristi Aristotel kada razmatra problem identiteta potiče od reči autos, što značu sebe i sam, a kasnije, nakon prevođenja na latinski kao identitas koristi se u sholastičkim raspravama.

U novovekovnu filozofsku i socijalnu misao Dejvid Hjum, među prvim teoretičarima ponovo uvodi pojam identitet, kojim ističe svest subjekta o kontinuitetu sopstvenog postojanja koja je sadržana u relaciji identiteta. Ovo shvatanje identiteta preuzeto je u individualnoj i razvojnoj psihologiji. Na primer Erik Erikson uvodi pojam identiteta u psihologiju ličnosti, i određuje da je osećanje ličnog/individualnog identiteta utemeljeno na zapažanju samoistovetnosti i neprekidnosti sopstvenog postojanja u vremenu i prostoru, na opažanju činjenice da druge individue to zapažaju i priznaju.

Identitet je istovremeno i stanje i proces, i određen je pripadanjem nekom načinu i stilu života, povezan sa socijalnom strukturom i društvenim grupama. Lični identitet pretpostavlja odnos pojedinca prema drugim individuama, i obuhvata delove koji su nasleđeni i delove koje sami biramo. Zato lični identitet čini mnoštvo pripadnosti različitim društvenim grupama i/ili mnoštvo kolektivnih/grupnih identiteta, na primer etnički, nacionalni, verski, politički, jezički, rodni, kulturni, socijalni, profesionalni, a mnoge identitete, kao što su korporativni, digitalni, zvučni nameće savremena civilizacija.

Pojam identiteta može da se odredi kao jedinstven sklop odlika jedne osobe koji je razlikuje od svih ostalih. Identitet omogućava osećanje kontinuiteta između prošlosti, onoga što je bilo nekada, onoga što je sada i onoga što osoba misli da će biti.

U sociološkom i kulturnoantropološkom diskursu, identitet se određuje kao istovetnost po kojoj je neko biće jednako samom sebi. Time se naglasak stavlja na ono što je specifično u nekim shvatanjima, vrednostima i očekivanjima.

Pročitano 4119 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 29 Maj 2019 10:27

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo O identitetu