Artnit

Nedelja, 24 Januar 2016 11:57

Ginter Gras - Ali šta je moj kamen? Istaknut

Usred rata 1943, Alber Kami je objavio svoj esej. “Mit o Sizifu“ čitao sam početkom pedesetih. Ali već pre toga, bez poznavanja takozvanog apsurda, blesav kakvog me je rat napravio, već sam, kao dvadesetogodišnjak, bio na ti sa egzistencijalizmom i svim njegovim pitanjima. I onda kad mi je pojam apsurda postao ličnost, kad sam (zgađen lažnom hrišćansko-marksističkom nadom) shvatio vedrog čoveka koji gura kamen kao nekoga ko uzaludnim guranjem ismejava prokletstvo i kaznu, potražio sam svoj kamen i s njim postao srećan. On mi daje smisao. On je ono što jeste. Nijedan bog, niti bilo kakvi bogovi ne mogu da mi ga oduzmu; to bi onda značilo da su pred Sizifom kapitulirali i pustili kamen na brdo. To bi bilo dosadno i ne bi vredelo više nikakve želje.

Ali šta je moj kamen? Muka reči koje nemaju kraja. Knjiga koja sledi knjigu kojoj knjiga sledi? Ili nemački kuluk, da bi se obezbedilo malo slobode za guranje kamena (i slične apsurdne gluposti), da bi se stalno penjalo uz brdo? Ili ljubav sa svim svojim padovima? Ili čak borba za pravdu, za taj komadić koji je tako teško i mukotrpno popeti uz brdo, ili koji tako lako pada i kotrlja se nazad?

To sve moj kamen čini okruglim i ćoškastim. Vidim ga na vagi, u mislima sam ispred njega kad se penje. On me nikad ne razočara. On od mene ništa ne želi, a ja ne želim da ga se oslobodim. On je čovečan, za mene prikladan i moj je bog koji bez mene nije ništa. Nikakav nebeski Jerusalim nije vredan da bih ga zamenio, nikakav zemaljski raj ga ne može učiniti beskorisnim. Zbog toga ismevam svaku ideju koja mi obećava makar i zadnju najavu konačnog mira kamena na vrhu. Ali i onaj kamen koji me čini junakom što je stalno ponovo na početku, ja ismevam. “Vidi, kamenu“, kažem, “tako lako te uzimam. Ti si tako apsurdan i tako si mi običan, da vrediš kao znak za marku. Sa Sizifom se može reklamirati. Sa tobom se može putovati.“

Iz romana Plodovi mašte i razmišljanja

Pročitano 2555 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Ginter Gras - Ali šta je moj kamen?