Odštampajte ovu stranicu
Subota, 04 Juli 2015 11:28

Džon Klark - O skinhedima Istaknut

"Naša osnovna teza o skinhedima vezana je za pojam zajednice. Smatramo da stil skinheda predstavlja pokušaj da se iznova uspostavi - kroz pojam "družine" - tradicionalna zajednica radničke klase, kao zamena za nju kada ona stvarno iščezava. Društvena dinamika koja leži u osnovi stila... jeste naglo pogoršanje uslova života niže radničke klase (i mladih unutar nje). Ovo, povezano sa osećanjem mladih da su isključeni iz postojeće "omladinske potkulture" (kojom na javnoj sceni dominiraju muzika i stilovi "undergrounda"). Proizvelo je, kao odgovor na pojačanu "mi-oni" svest u redovima omladine nižih slojeva radničke klase, osećanje isključenosti i osećaj napadnutosti sa različitih strana...

"Škole, u njih moraš da ideš, zar ne? Nastavnici i upravnik su vlast, zar ne? Oni ti naređuju šta da radiš. A ti si srećan da se izvučeš odatle i živiš, i tako to, zar nisi? Oni misle da zato što si mlad i zato što ti plaćaju i tome slično, da mogu da te tretiraju onako kako oni žele i da ti kažu šta oni žele. Postoji, zatim i "staro pravo" i sudovi... svi su oni deo vlasti. Činovnici i svi drugi u uniformama. Svako ko ima značku, saobraćajni pozornici, dobrovoljni milicijski pomoćnici i sva ta..."

Skinhedi su, međutim, osećali i druge pritiske, a ne samo neposredne strukture vlasti; oni su mrzeli i one koji su pokušavali da dobro žive i da se "pokažu u boljem svetlu", ljude iz njihovog susedstva koji su želeli da budu društveno superiorni; nisu podnosili ljude koji su im se "peli na glavu".

"... Mrzim te dobročinitelje koji dolaze da "pomažu siromašnima u straćarama". Oni su svi fini i slatki i ljubazni, prave se kao da su na tvojoj strani. Oni misle da znaju kako ti treba da živiš. Oni su stvarno vlast koja se pravi da ti je prijatelj. Oni hoće da ti radiš određene stvari, a ukoliko ih ne radiš, imaju zakon na svojoj strani. Sa svim ovim mnoštvom protiv nas imamo još i Židove i Pakistance i hipije na našim leđima".

Osećanje da su "usred" ovog meteža opsesivnih i eksploatorskih snaga stvara potrebu za grupnom solidarnošću koja, mada u biti defanzivna, kod skinheda je udružena sa agresivnim sadržajem i predstavlja izraz frustracije i nezadovoljstva koji se manifestuju kroz napadanje autsajdera koji služe kao žrtveni jarci."

Iz dela Skinhedi i magično oživljavanje zajednice

Pročitano 2151 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci