Odštampajte ovu stranicu
Nedelja, 24 Maj 2015 11:46

Stanoje Stanojević - Savin duh se mogao slobodno podizati u više sfere Istaknut

Sveti Sava, freska iz crkve Svetih Apostola, Pećka Patrijaršija, sredina XIII veka Sveti Sava, freska iz crkve Svetih Apostola, Pećka Patrijaršija, sredina XIII veka

U zdravom telu bio je i zdrav duh. Na prvom koraku u život Sv. Sava je pokazao neobičnu duševnu snagu. On je ostavio roditeljsku kuću u 17 godini, otišao je daleko u tuđ svet i ugušio je u sebi sve radosti života, koji je tek počinjao. To je mogao učiniti samo čovek neobično jakog duha. Velika izdržljivost i istrajnost u askezi, kojoj se Sv. Sava predao u Svetoj Gori, pokazuje, da je on imao ne samo zdravo telo, nego i neobično snažan duh. Nije lako bilo izdržavati sve ono, što je Sv. Sava izdržavao, osobito prvih godina posle svoga dolaska u Svetu Goru, i živeti onako, kako je on živeo. Ali je Savin duh bio jači od telesnih prohteva i slabosti.

Sv. Sava je uživao da se lišava svega i da muči svoje telo, uveren, da time oslobađa i diže duh. Njegovi pretpostavljeni morali su ga često sprečavati u preteranoj revnosti pri vršenju verskih dužnosti. On je stalno ubijao telo, da bi oslobodio svoj duh svih okova, i zbog toga je on bio duševno uvek svež, uvek voljan i sposoban za svaki duševni rad i napor. U jednoj stihiri kaže se za njega, da je "vazdržanijem i bolestimi i bedami mnogimi i molitvami neprestanimi dušu i telo očistil". Oslobođen umerenim životom i postom telesnog pritiska, Savin duh se mogao slobodno podizati u više sfere, gde se on osećao sretan i zadovoljan.

Iz biografije Sveti Sava

Pročitano 2081 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 05 Decembar 2020 11:43
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci