Artnit

Utorak, 24 Mart 2015 11:57

Artur Kviler Kuč - Kod nas se siromašno dete ne može nadati, baš kao ni nekad sin atinskog roba Istaknut

Dizajn korica knjige Umetnost pisanja Dizajn korica knjige Umetnost pisanja

Koja su najveća pesnička imena u poslednjih sto godina? Kolridž, Vordsvort, Bajron, Šeli, Lendor, Kits, Tenison, Brauning, Arnold, Moris, Roseti, Svinbern - tu možemo da se zaustavimo. Svi su oni, osim Kitsa, Brauninga i Rosetija, studirali na univerzitetu, a od ove trojice je samo Kits, koji je umro rano, u cvetu mladosti, zaista bio siromašan. Te reči deluju okrutno i žalosno je što moramo da ih izgovorimo, ali je neumoljiva činjenica da nema mnogo istine u tome da književni genije duva kud hoće, i jednako među siromašnima i bogatima.

Neoboriva je činjenica da su devetorica od ove dvanaestorice bili univerzitetski građani - što znači da su na neki način pronašli sredstva da dobiju najbolje obrazovanje koje Engleska može pružiti. U suštini, činjenica je da je od preostale trojice Brauning bio imućan, a da nije bio imućan, pitam vas, da li bi uspeo da napiše Saula ili Prsten i knjigu, da li bi Raskin uspeo da napiše Moderne slikare da su njegovom ocu poslovi krenuli naopako? Roseti je imao malu rentu, a pored toga je i slikao. Ostaje samo Kits, čiju je životnu nit Atropos presekla u mladosti, kao što je presekla Džona Klera u ludnici, a Džejmsa Tomsona opijumom kojim je uspavljivao razočaranje. To su užasne činjenice. Izvesno je - koliko god to bilo sramno po našu naciju - da siromašan pesnik, usled nekog propusta u našem državnom ustrojstvu, danas nema izgleda ni koliko šugav pas, kao što ih nije imao ni u proteklih dvesta godina. Verujte mi - a ja sam proveo dobar deo vremena tokom deset godina posmatrajući nekih trista dvadeset osnovnih škola - koliko god mi brbljali o demokratiji, kod nas se siromašno dete ne može nadati, baš kao ni nekad sin atinskog roba - da će se osloboditi ropstva i živeti u intelektualnoj slobodi u kojoj se rađaju veliki pisci.

Iz dela Umetnost pisanja

Pročitano 2723 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Artur Kviler Kuč - Kod nas se siromašno dete ne može nadati, baš kao ni nekad sin atinskog roba