Artnit

Subota, 17 Januar 2015 13:04

Aristotel - Cilj političke nauke Istaknut

Dizajn korica knjige Nikomahova etika Dizajn korica knjige Nikomahova etika

Ako sad za ostvarljive zadatke postoji takav cilj da mu težimo zbog njega samog, dok sve ostalo želimo samo s obzirom na taj cilj, i ako ne preduzimamo svaku stvar s drugim ciljem pred očima - što bi se tako produžavalo u nedogled dok bi naša /životna/ želja ostala neostvarena i uzaludna/ - takav cilj /kome se teži zbog njega samog/ morao bi nesumnjivo da znači dobro po sebi, i najveće dobro.

Ako je tako, onda moramo pokušati da bar u glavnim crtama obuhvatimo šta je taj cilj i u koju vrstu ljudskog znanja i mogućnosti treba da se svrsta.

Prirodno je pretpostaviti da pripada najnadmoćnijoj i najsveobuhvatnijoj.

Kao takva pokazuje se nauka o državi.

Jer ona određuje koje vrste znanja su potrebne o državi, koje od njih treba svaki pojedinac da uči i do koje mere da se u njima usavrši. A vidimo da u njenu nadležnost spadaju veštine koje su najviše: ratnička veština, gazdovanje i besedništvo.

Budući da se ona koristi ostalim praktčnim znanjima i da zakonski određuje šta treba činiti, a od čega se treba uzdržavati, njen cilj bi obuhvatao ciljeve ostalih delatnosti i kao takav predstavljao bi opšte ljudsko dobro.

No, iako je ono isto za pojedinca i za državu, ipak je dobro države značajniji i savršeniji cilj, bilo da je reč o njegovom ostvarivanju ili održavanju: zadovoljstvo je kada se ono ostvari i za jednog jedinog stvora, ali je lepše i divnije kada se to postigne za ceo narod ili za državu.

Iz dela Nikomahova etika

Pročitano 2165 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Aristotel - Cilj političke nauke