Artnit

Ponedeljak, 17 Novembar 2014 12:22

Tihomir R. Đorđević - Uroci Istaknut

Nicholas Roerich - Urokljive reči Nicholas Roerich - Urokljive reči

Ureći (u Vukovom Rječniku i podreći) znači u našem narodu rečima učiniti da se čoveku, životinji, pa i kakvoj stvari, desi zlo. Ureći se može i pogledom (zle oči), ili rečima i pogledom zajedno. U nas se najviše ureče čuđenjem i hvaljenjem. Zbog toga, kad je kakva osoba ili stvar lepa, ne treba joj se ni čuditi niti je hvaliti. Ako se pak nešto rekne, onda treba reći što ružno o njima. Da se dete ne bi ureklo, kaže mu se da je ružno, li da je gadno. U narodnoj pesmi umesto da se rekne: "Oj, Alile ljepši od đevojke! rekne se: Oj, Alile grđi od đevojke!"

Uroci, veli Milan Đ. Milićević, mogu nauditi svakom i svačem, osobito lepu, prikladnu čeljadetu, ili dobru i tovnu volu, konju ili bravu. I što je koje od njih mlađe i lepše, to sve više strada od uroka." Po narodnom verovanju " više je ljudi otišlo pod zemlju od uroka, nego od svih drugih bolesti". Urocima su podložni i mladenci, mlada i mladoženja. U poznatoj narodnoj pesmi Ženidba Milić Barjaktara peva se kako je Leposava, Milićeva zaručnica, bila osobito lepa i kako se Milić, kad ju je video, začudio njezinoj lepoti, pa je time urekao, i kako zbog toga, kad je vodio zaručnicu kući, "kad su bili gorom putujući, stiže urok na konju đevojku".

Uroci kao da ne idu na svakoga. Izgleda da su neke osobe od takvog roda da su naročito sklone da budu urečene. U jednoj našoj, davno zabeleženoj pesmi kazuje se kako se otisla lađa "od belog Dubrovnika grada", u kojoj je bilo trideset martoloza i pred njima martoloz Marko, koji je bio osobito lep, kako ih je gledala Ajka devojka, kako je dozivala majku i hvalila Markovu lepotu govoreći: "Da mi ga hoće Bog u sreći dati, volela bih nego braca svoga". Na to joj majka odgovara: Muči, Ajka, smukla se mukom! / Njih je majka devet izrodila, / Svih su osam umrla jadno / Od uroka od devojačkoga. / Jošte oni u reči bijahu, / Povikaše trideset martoloza / Umro nam martolozu Marko, / Ni od puške, ni od britke sablje, / Već od uroka djevojačkoga.

Iz dela Naš narodni život 1

Pročitano 2478 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 23 Mart 2020 12:01

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Tihomir R. Đorđević - Uroci