Artnit

Utorak, 09 Septembar 2014 11:04

Erazmo Roterdamski - Obrazac vladara Istaknut

Dizajn korica knjige Pohvala ludosti Dizajn korica knjige Pohvala ludosti

... Onaj koji upravlja državom mora voditi javne a ne lične poslove, ne sme misliti ni na šta drugo do na opštu korist; ne sme se ni za dlaku udaljiti od zakona koje sam donosi i izvršava; mora da bdi nad poštenjem svojih činovnika i vlasti; uvek mora misliti da je izložen očima svih i da može svojim čistim životom, kao blagotvorna zvezda, korisno uticati na ljudske poslove ili pak, kao zlokobna kometa donositi najveću nesreću.

Poroci običnih ljudi i kao da se ne osećaju tako jako i njihove posledice ne dospevaju daleko; ali vladar stoji na takvu mestu da se njegov primer kao smrtonosna kuga prostire daleko po svetu, ako samo malo skrene s poštenog puta. Sem toga, njegov položaj povlači za sobom velika iskušenja koja ga odvode s pravog puta, na primer: zabave, sloboda, laskanje, raskoš, te se mora više truditi i marljivije bdeti nad sobom da se ne zaboravi i ne malakše u dužnosti. A da ne govorim o zaverama, mržnji, ostalim opasnostima ili strahu; najzad, nad glavom mu stoji onaj pravi kralj koji će ubrzo zatražiti od njega računa za svaki, pa čak i najmanji prestup, i to utoliko strože ukoliko je imao veću vlast.

Ako bi vladar razmišljao o tim i o mnogim sličnim stvarima (a razmišljao bi ako bi bio pametan), ne bi... imao mirnoga sna, a zalogaj bi mu zapinjao u grlu. Ali ja im pomažem da sve te brige ostave bogovima, pa da se odaju bezbrižnom životu i slušaju samo one ljude koji prijatnim glasom umeju da im razvesele uši, kako nečim ne bi poremetili duševni mir. Veruju da valjano ispunjavaju sve vladarske dužnosti ako su neprestano u lovu, ako neguju lepe konje, ako ćara radi prodaju zvanja i položaje, ako svakodnevno izmišljaju nove načine pomoću kojih bi iskamčili imetak od svojih podanika i preneli ga u svoju blagajnu; i to, razume se, vešto, pod dobrim izgovorima, da bi se ipak pokazao neki vid pravičnosti, pa ma kako to bilo nepravično. Svome poslovanju uvek dodaju laskanje, kako bi ma na koji način privezali dušu naroda uza se...

Iz dela Pohvala ludosti

Pročitano 2148 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Erazmo Roterdamski - Obrazac vladara