Artnit

Četvrtak, 17 Juli 2014 21:35

Đan Antonio Đili - O istraživaču društva Istaknut

Dizajn korica knjige Kako se istražuje Dizajn korica knjige Kako se istražuje

To da društveni istraživač mora samo znati, a ne i uplitati se, nije ništa drugo do primena u nauci opšteg načela na kojem je zasnovano kapitalističko društvo, načela sve veće podele rada. To načelo ima i mnoge druge primene, od kojih je najteže sve veća podela između intelektualnog i manuelnog rada.

Onaj ko se bavi manuelnim radom (na primer radnik), obavlja sve manje, razmrvljenije i neznatnije zadatke; veliki broj sati radnog dana praktično je "prisiljen" ne misliti na ono šta radi. Tako njegov rad, umesto da bude izvor intelektualnog potsticaja ličnog razvoja, postaje uzrok nazadovanja.

To proizlazi iz nastojanja, što ga je postigla "organizacija rada", da se radnički posao liši svakog intelektualnog sadržaja, svake odgovornosti i stručnog odlučivanja. Kada to nastojanje dokraja uspe (ali na to ćemo se vratiti mnogo opširnije u nastavku), pred sobom imamo osobe čija je intelektualna starost na kraju radnog veka takva da se ne razlikuje mnogo od one kada su započeli raditi ili čak osobe, kojima je psihička ravnoteža poremećena.

Na drugoj strani imamo pak sve one koji su prisiljeni na potpuno intelektualni rad: oni poznaju probleme, potrebe, teškoće manuelnih radnika, ali samo na papiru, tj. samo indirektno. Inženjer koji projektuje mašinu dobro zna da na toj mašini neće raditi ni on ni neki drugi inženjer; dakle, on ne misli toliko na onoga koji omogućava funkcionisanje mašine koliko na proizvodne karakteristike mašine (cenu, trajnost, brzinu, broj proizvedenih predmeta i dr.).

Odstranivši tako radnika iz svog proučivanja i projekta, inženjer ne poznaje celokupnu stvarnost, nego samo jedan njen deo. Stoga sa naučnog stanovišta taj intelektualac ne proučava stvarnost, nego samo jedan proizvoljni deo stvarnosti, a proučavajući delimično stvarnost, ne može mnogo napredovati ni u svom naučnom radu.

Vidimo da je i intelektualni radnik, iako mnogo privilegovaniji od manuelnog radnika, nepotpun čovek koji se ne može intelektualno skladno razvijati.

Iz dela Kako se istražuje

Pročitano 3252 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 05 Mart 2020 11:57

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Đan Antonio Đili - O istraživaču društva