Artnit

Četvrtak, 05 Juni 2014 14:38

Mišel de Montenj - O vaspitanju dece Istaknut

Žan Onore Fragonar - Vaspitanje je sve Žan Onore Fragonar - Vaspitanje je sve

Neka ga vaspitač ne pita samo za reči njegove lekcije već i za smisao i sadržinu, i neka oceni koliko je koristi iz nje izvukao, prema dokazima koje pruža ne njegovo pamćenje, nego njegov život. Neka ga natera da ono što je tek naučio pokaže na sto načina, i primeni na isto toliko predmeta, da bi video da li je to dobro shvatio i zaista usvojio, ocenjujući njegovo napredovanje na osnovu Platonovih pedagoških načela. Dokaz je lošeg varenja i nevarenja povratiti hranu onakvu kakvu smo progutali. Želudac nije izvršio svoj posao ako nije izmenio izgled i oblik onoga što smo mu dali da prevari.

Naš duh se kreće samo na tuđu reč, jer je vezan i prisiljen da prihvati ukus i shvatanja drugih, rob je i zatočenik uticaja koji vrši njihovo učenje. Toliko su nam zatezali povodac da više ne umemo da idemo slobodno. Naša snaga i naša sloboda utuljene su. "Nunquam tutelae suae fiunt." Lično sam u Pizi razgovarao sa jednim čestitim čovekom, ali koji je do te mere pobornik Aristotelovih načela da mu je najglavnija dogma ova: "probni kamen za sva zdrava mišljenja i za svaku istinu jeste saglasnost sa Aristotelovim učenjem; izvan toga je sve utvara i besmislenost, jer je on sve video i sve rekao." Zato što je ova njegova postavka bila malo suviše opširno i nepravično tumačena, njemu je nekada, i to dugo, pretila velika opasnost od inkvizicije u Rimu.

Neka vaspitač pusti dete da sve proseje na sitno sito i neka mu ništa ne smešta u glavu samo svojim autoritetom i na veru; neka Aristotelova načela ne budu za njega načela, kao ni principi stoika ili epikurejaca. Neka mu se izlože ova raznolika shvatanja, on će izabrati ako može, ako ne, ostaće u sumnji. Samo su budale sigurne i nepokolebljive.

Iz dela Ogledi

Pročitano 5743 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Mišel de Montenj - O vaspitanju dece