Artnit

Sreda, 12 Mart 2014 18:28

Margaret Čejni - Nikola Tesla i majka Istaknut

Dizajn korica knjige Tesla, čovek van vremena Dizajn korica knjige Tesla, čovek van vremena

Čim je Tesla završio svoje poslednje predavanje, pobegao je u sobu hotela "De la Paix" pravdajući se da je iscrpljen. Gotovo da je izgledalo kao antiklimaks kada mu je glasnik predao telegram u kojem je pisalo da mu majka umire.

Hitajući ka stanici, uspeo je da se ugura u voz koji je upravo polazio ka Hrvatskoj. Kasnije se prebacivši u kočije, stigao je kući taman da provede nekoliko sati s majkom. Tada, u stanju blizu kolapsa, odveli su ga u kuću pored njegovog doma da se odmori.

"Dok sam tamo ležao bespomoćno", pisao je u svojim autobiografskim prisećanjima, "mislio sam na to da će mi majka, ako umre dok sam udaljen od njene postelje, sigurno dati neki znak... Ja (sam bio) u Londonu u društvu moga prijatelja ser Vilijema Kruksa kada se raspravljalo o spiritizmu, i bio sam potpuno u tim razmišljanjima... Mislio sam da su uslovi da se pogleda u onostrano sasvim povoljni, jer moja je majka bila genijalna žena krajnje obdarena intuitivnim moćima."

Tokom te noći um mu je napeto iščekivao, no ništa se nije dogodilo sve do ranog jutra. U lakom snu ili "nesvestici", veli, video je "oblak koji je nosio anđeoske figure čudesne lepote, od kojih je jedna stalno gledala u mene i postepeno poprimala oblik moje majke. Prikaza je polako plovila duž sobe i nestala, a mene je probudila neopisivo lepa pesma u mnogo glasova. To je bila trenutna spoznaja, koju reči ne mogu opisati, da mi je majka upravo umrla. To je bila istina..."

Kasnije mu je bilo važno da istraži spoljašnje uzroke ovih očigledno transcendentalnih impresija, pošto je još uvek smatrao da su ljudi čiste "mašine od mesa". Sledeće "objašnjenje" javlja se u njegovim prisećanjima:

"Kada sam se oporavio, dugo vremena sam tražio spoljašnji uzrok ove čudne pojave i, na moje veliko olakšanje, uspeo sam nakon mnogih meseci neplodnih pokušaja. Video sam sliku proslavljenog umetnika, koja je alegorijski predstavljala jedno od godišnjih doba u obliku oblaka s grupom anđela koji su izgledali kao da zapravo plove u vazduhu, i ovo je ostavilo snažan utisak na mene. To je bilo upravo ono što se pojavilo u mome snu, sa izuzećem sličnosti s mojom majkom. Muzika je došla od hora iz obližnje crkve u kojoj se održavala rana uskršnja misa, i sve je bilo objašnjeno na zadovoljavajući način u skladu s naučnim činjenicama."

Iz knjige Tesla, čovek van vremena

Pročitano 3131 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 26 Juli 2019 10:37

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Margaret Čejni - Nikola Tesla i majka