Artnit

Subota, 17 Avgust 2013 21:23

Radna etika kod Srba Istaknut

Anri Žan Gijom Martin - Rad Anri Žan Gijom Martin - Rad

Radna etika obuhvata stavove, osećanja, verovanja i ponašanja čoveka zasnovana na vrednosti rada. Smatra se da je kod Srba radna etika posledica specifičnog mentalnog sklopa. Međutim, treba imati u vidu da je radna etika činila sastavni deo srpskog identiteta u prošlim vekovima o čemu slikovito govore srpske narodne umotvorine.

U srpskim narodnim umotvorinama ističe se da je čovek sazdan da bi bio aktivan. Rad se visoko vrednuje, a koristi od njega se jako hvale. Zato i Bog pomaže onome ko radi. Sveti Sava u Žitiju Svetog Simeona Nemanje kaže: Božjom pomoću i svojim trudom to sve steče." Ništa značajno, dobro i vredno ne može se postići bez truda, koji nikad ne može propasti. Bez truda se ne može ni materijalna egzistencija osigurati. U narodnoj epskoj pesmi Početak bune protiv dahija se kaže: "Ne može se carstvo zadobiti, na dušeku sve duvan pušeći." Narodne poslovice kažu: "Nema hleba bez motike. Ko radi ne boji se gladi."

Kao velika vrlina se ističe vrednoća. Valja biti vredan kao mrav, jer se metodičnim i laganim trudom krupne tekovine ostvaruju. Preporučuje se temeljno razmišljanje i prosuđivanje, pre nego što se nešto započne. O tome govori narodna poslovica "Ko brzo sudi, lako se kaje". Međutim, kada se čovek tačno obavesti o onome što želi preduzeti, biće pošteđen lutanja. Pri svakom preduzimanju valja imati sigurnu osnovu, jer ne vredi "kratkim štapom u duboku vodu odupirati se".

U radu se uvek mora uzeti u obzir važnost vremena, koje sve stvara i uništava. Sve dolazi u svoje vreme, a vremenom sve sazreva. "Zrela voćka sama pada" kaže narodna poslovica. Zbog toga sve treba raditi u pravo vreme. Početak jedne stvari je bitan za njen ishod. Što ljudsko biće želi da učini, neka odmah počne. Narodna poslovica kaže: "Što možeš danas, ne ostavljaj za sutra."

Ništa na ovome svetu ne ide lako; zato, sem naprezanjem, valja biti i strpljenjem dobro naoružan. "Krpež i trpež po svijeta drže", kaže narodna poslovica. Strpljenjem se sve postiže; njime obdareni uvek dočeka svoje spasenje.

U srpskom narodnom stvaralaštvu postoje poslovice koje poriču vrednost rada. Tako jedna poslovica kaže: " Đavo da ga nosi ko voli da radi." Druga narodna poslovica ističe da ne treba žuriti u radu: "Ako je preša mrijet, nije kopat."

Verovanja, tradicija, praznoverice i predrasude su i danas moćne kočnice u radu. Raditi na praznični dan "donosi nesreću", "osvećuje se", čovek može da "oboli", "utornik i petak nesrećan početak".

Pročitano 2672 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 29 Januar 2020 12:11

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Radna etika kod Srba