Artnit

Nedelja, 11 Avgust 2013 19:46

Vladimir Dvorniković - O Slovenima Istaknut

Nicholas Roerich - Slovenska zemlja Nicholas Roerich - Slovenska zemlja

Filozof i antropolog Vladimir Dvorniković u knjizi Kulturna orijentacija u današnjoj Evropi, koja je objavljena 1930. godine daje kratke karakteristike naroda Evrope. On smatra da se političkom ocepljenošću raznih delova jugoslovenskih naroda može objasniti njegova podložnost uticaju raznih kultura i naroda. Zato se stvara "mozaik kulturno razno impregniranih parcela.", a u duhovnim oblastima života, "sve vrvi od raznih jednostranih kulturnih opsesija i fanatičnih advokata jedne izvesne kulturne firme".

Vladimir Dvorniković daje ingeniozni pokušaj nacrta psiholoških tipova i karakterologije Slovena. On ih tako deli na "meke" (Rusi, Poljaci, Slovaci, i kajkavci) i "tvrde" (Česi i Balkanski Sloveni). "Meki", "möll-Sloveni" jesu stariji, primarni tip; "tvrdi", "dur-Sloveni" jesu noviji, sekundarni tip.

Dvorniković podvlači značaj slovenske kulturne zajednice i svesti o njoj za jačanje i dizanje slovenskih naroda. Po njemu slovenstvo je subjektivno-psihološka i istorijsko-dinamička realnost. Iako razni Sloveni poseduju razne nacionalne kulture on smatra da oni u svetu predstavljaju jednu kulturnu zajednicu. Utvrđuje da je zajedničko svim slovenskim kulturama to što su, u najvećim svojim predstavnicima, orijentisane opštečovečanski i etički. Zato su se pokušaji presađivanja i kopiranja racionalističkih sistema romanskih i germanskih naroda pokazali, kod Slovena, neodrživi.

U poznatom spisu O državotvornom duhu i državnim idejama južnih Slovena Dvorniković, naglašava najopasniju slovensku boljku - nedostatak viših formi socijalnog agregiranja - državotvornost. Slovenske države su bez dubljeg kontinuiteta, i zato lako postaju plen agresivnih suseda. To posebno važi za južne Slovene, uvek kada su gradili svoju državu po tuđinskim uzorima, sledila je razarajuća reakcija.

Tridesetih godina XX veka Vladislav Dvorniković tvrdi da Sloveni mogu da postanu opasnost za grabljivu i "vikinšku" civilizaciju Zapada. Sa druge strane, smatra da od Slovena može da se očekuje izbavljenje od teške krize u kojoj se Zapad nalazi, i zbog koje se javljaju proroci njegove "propasti".

Pročitano 3559 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 01 Mart 2020 12:06

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Vladimir Dvorniković - O Slovenima