Artnit

Subota, 18 Maj 2013 21:39

Toma Akvinski - Vlast tiranina Istaknut

Dizajn korica knjige Sveti Toma Akvinski Dizajn korica knjige Sveti Toma Akvinski

Vlast tiranina ne može da bude dugotrajna, jer je narodu mrska. Jer ništa ne može dugo da se održi što je protiv volje većine. Malo je koji od njih (tirana) proživeo svoj život a da ga nije zadesila kakva nevolja. A ako postoji nevolja, onda postoji i mogućnost da se ustane protiv tiranina; a kad je već mogućnost tu, onda se nađe bar jedan od mnogih koji je iskoristi. Ustanika, međutim, prati podrška celog naroda, a kad se radi uz saglasnost narodne mase, tu obično ne izostaje uspeh. Teško se, dakle, može dogoditi da vlast tiranina duže potraje.

To postaje sasvim jasno ako se razmisli čime tiranin održava svoju vlast. Temelj njegove vlasti nije ljubav, jer potčinjena masa ne oseća prema tiraninu gotovo nikakvo ili sasvim neznatno prijateljstvo, kao što se vidi iz prethodnog izlaganja. A tek u vernost potčinjenih tirani ne smeju da se pouzdaju. Jer ne postoji kod široke mase takva vrlost, da bi je vrlina vernosti mogla da spreči, da ne zbaci jaram mrskog ropstva, samo ako joj se za to ukaže prilika. Naime, možda se to prema shvatanju većine i ne smatra kršenjem vernosti, ako se bilo kojim sredstvom staje na put nedelima jednog tiranina. Preostaje stoga da tirani održavaju svoju vlast jedino strahom, pa se zato i staraju iz sve snage da ih se potčinjeni plaše. Ali, strah je nesiguran temelj. Jer oni koji se samo iz straha potčinjavaju ustaju protiv vlastodržaca utoliko žešće, ukoliko su se više silom obuzdavali iz straha, čim se ukaže prilika da nekažnjeno to mogu da učine. Tako voda, ako se nasilno zadržava, još silovitije jurne kad razbije brane. Ali ni samo osećanje straha nije bezopasno, jer je preveliki strah mnoge doveo do očajanja.

A kad se izgubi svaka nada u spas, onda se ne preza ni od najsmelijih poduhvata. Stoga vlast tiranina ne može da bude dugotrajna.

Iz knjige Toma Akvinski - Izabrana politička dela

Pročitano 1882 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 28 Januar 2020 11:36

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Toma Akvinski - Vlast tiranina