Odštampajte ovu stranicu
Utorak, 01 Oktobar 2019 10:22

Mit o četiri godišnja doba Istaknut

Valter Krejn - Demetra se radovala, jer je njena kćerka bila pored nje Valter Krejn - Demetra se radovala, jer je njena kćerka bila pored nje

Mit o tome kako su nastala četiri godišnja doba je povezan sa Demetrom, grčkom mitološkom boginjom žetve. Ona je blagoslovila zemlju i starala se da svi imaju veliku žetvu. Međutim, da li će berba biti dobra ili ne, u velikoj meri je zavisilo od njenog raspoloženja. Nakon pretrpljenog najvećeg bola u njenom životu, otmice lepe kćerke Persefone nastala su četiri godišnja doba. Ovim mitom stari Grci su objašnjavali promenu godišnjih doba, večni ciklus smrti i ponovnog rađanja prirode.

Boginja Demetra je živela na planini Olimp, a pošto je bila boginja žetve često je silazila da bi proverila napredak useva na zemlji. Ona je sa sobom vodila i svoju kćerku Persefonu, jer nije mogla da se odvoji od nje. Persefona je bila posebno poznata po svojoj lepoti i gde god bi se kretala, na njenom putu bi raslo cveće. Na jednom od putovanja na koje je Persefonu povela majka, Zevsov i Posejdonov brat i vladar podzemnog sveta Had je primetio Persefonu u polju dok je brala cveće, oteo je i odneo u Podzemlje. Ona je silom postala njegova supruga i kraljica Podzemlja. Demetra je dugo lutala tražeći svoju kćerku, a zbog njene tuge žetva je uništena. Pošto je odnos između Hada i Zevsa bio komplikovan, Zevs nije u početku želeo da se umeša u sukob. Međutim, Demetrina tuga zahvatila je svako živo biće i dovela do gladi koja je trajala punih godinu dana. U početku je Zevs pokušao da razgovara sa Demetrom o problemu, ali rekla je da se neće završiti glad dok joj se kćerka ne vrati. Zevs nije imao izbora i sklopio je dogovor sa Hadom koji će omogućiti Persefoni da bude kod majke šest meseci svake godine. Tako su nastala četiri godišnja doba. Kad god bi Persefona otišla na Olimp da živi sa svojom majkom, Demetra bi blistala od sreće i zemlja bi ponovo postala plodna. To su bili meseci proleća i leta. U jesen i zimu Persefona je bila sa Hadom zbog čega je Demetra bila tužna i ostavljala zemlju da propada. To su bili meseci jeseni i zime, kada zemlja nije plodna i ne daje useve.

Pročitano 1345 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci