Artnit

Ponedeljak, 08 April 2013 21:59

Svetozar Marković - Kad sam svršio četiri razreda osnovne škole, ja sam znao samo čitati, pisati i računati Istaknut

U školi je jedan dan prolazio kao i drugi: svakog dana ravan broj koji nisu znali lekciju, ravan broj nemirnih, a tako isto batina i psovki. Kad sam svršio četiri razreda, čitao sam vrlo dobro, pisao sam dosta rđavo, i s teškom mukom mogao sam razabrati pisma (po klasifikaciji ja sam bio dvanaesti, a bilo nas je svega pedeset) i znao sam četiri vida računanja; ja sam bio jedan od najboljih račundžija u školi, a ogromna većina znala je samo sabiranje i oduzimanje. To je bio rezultat četirgodišnjeg truda.

Ostala "prava znanja" koja smo izučili za to vreme, nikad nisam ni imao duže u glavi no dok sam bio u školi. Čim sam izlazio na vrata, i ona su izlazila iz glave. A drukčije nije moglo ni biti, kad se samo predstavi kako se sve to učilo. Ja sam većinom "slišavao" u četvrtom razredu, pa znam vrlo dobro svu tu istoriju. Učitelj me je pitao vazda koliko pogrešaka, i od broja pogrešaka zavisilo je zna li đak lekciju ili ne. To pitanje najbolje karakteriše metodu po kojoj su nas učili. Što no vele, svako "i" što nije kazano kao što je u knjizi - mada misao ni najmanje nije povređena - računalo se kao jedna pogreška; tako isto jedna izostavljena ili promenjena reč, koja je savršeno menjala ili uništavala smisao i koja je svedočila da đak savršeno ne zna šta govori - sve se to računalo kao "jedna pogreška". Razume se da se svako starao da odgovori bez pogreške, tj. starao se da zapamti gomilu reči za dva sata, pa ih je iščegrtao kao vodenica, a posle dva sata čist kao od majke rođen.

- Elem, kao što rekoh, kad sam svršio četiri razreda osnovne škole, ja sam znao samo čitati, pisati i računati, a ostalo je bilo sve ostavljeno gimnaziji.

Iz dela Kako su nas vaspitavali

Pročitano 5589 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 20 Decembar 2018 12:02

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Svetozar Marković - Kad sam svršio četiri razreda osnovne škole, ja sam znao samo čitati, pisati i računati