Artnit

Četvrtak, 12 Novembar 2015 12:56

O altruizmu Istaknut

Albert Anker - Altruizam Albert Anker - Altruizam

Altruizam je prosocijalni oblik ponašanja koji se smatra vrlinom u većini kultura i osnova je mnogih religija. Njime se označava nesebično ponašanje kojem je cilj pomaganje drugome bez ikakve naknade ili spoljašnje nagrade. Filozofski posmatrano altruizam je način osećanja, mišljenja, delovanja, koji su usmereni dobročinjenju kako za svoje bližnje, tako i za čovečanstvo.

Pojam altruizam je sačinio i prvi upotrebio Ogist Kont, osnivač pozitivizma oko 1830. godine, prema latinskoj reči alter, što znači "drugi". On je smatrao da pojedinci imaju moralnu obavezu da služe interesima drugih ili većem dobru. Pri tome naglašava da pojedinac treba tuđe interese, a posebno svoje zajednice da stavlja ispred svojih interesa.

Iako je altruizam predmet proučavanja u mnogim naukama, značenje ovog pojma izaziva nedoumice i neslaganja. Ali, za najveći broj definicija je zajedničko shvatanje da se altruistički postupak čini svesno i namerno zbog dobrobiti drugog.

Postoje dva osnovna shvatanja altruizma. Prvo ga pretpostavlja kao moralni ideal za sve ljude, a drugo ističe da je ono lični izbor svake osobe.

Mnoga istraživanja nastanka i razvoja altruizma ukazuju da je altruizam crta ličnosti. Situacijska tumačenja objašnjavaju altruističko ponašanje direktnim uticajem okoline i privremenim stanjem osobe koja pomaže, a koje je uslovljeno tim uticajima.

Opažanjem i istraživanjem altruističkih oblika ponašanja utvrđeno je da ljudi najpre pomažu rodbini, prijateljima, susedima, a tek onda strancima. U pružanju pomoći strancima postoji proces diferencijacije, i više se ili radije pomaže onima koji se doživljavaju kao pripadnici vlastite grupe.

Pročitano 4021 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo O altruizmu