Artnit

Petak, 26 Juni 2015 12:33

Marsel Mos - Potrebno je više brige posvetiti pojedincu, njegovom životu, zdravlju, obrazovanju Istaknut

No nije dovoljno utvrditi činjenično stanje, potrebno je na osnovu toga ostvariti i praksu, izvesti moralni propis. Nije dovoljno reći da je pravo na putu da se oslobodi nekih apstrakcija: razlike između stvarnog i ličnog prava - da je na putu da grubom pravu prodaje i plaćanja usluga doda i druga prava. Treba reći da je ta revolucija dobra.

Prvo, vraćamo se, a i treba da se vraćamo, običajima "plemenitog trošenja". Potrebno je da, kao u anglosaksonskim zemljama i mnogim drugim savremenim društvima, divljim i visokocivilizovanim, bogati ponovo počnu - slobodno, ali i prisilno - sebe smatrati svojevrsnim rizničarima svojih sugrađana. Antičke civilizacije - iz kojih naše i potiču - imale su: jedne jubileje, druge liturgije, koregije i trijerarhije, sisitije (zajedničke obede), obavezne izdatke gradskih većnika ili konzularnih ličnosti. Morali bismo se vratiti sličnim zakonima. Najzad, potrebno je više brige posvetiti pojedincu, njegovom životu, zdravlju, obrazovanju - što je, uostalom, i rentabilno - njegovoj porodici i njenoj budućnosti. Potrebno je više dobronamernosti, osetljivosti, velikodušnosti pri sklapanju ugovora o iznamljivanju usluga, iznajmljivanju nekretnina, prodaji neophodnih namirnica. I doista bi bilo potrebno pronaći način da se ograniči dobit od špekulisanja i lihvarstva.

No neophodno je da pojedinac radi. Potrebno je da bude primoran da više računa na sebe nego na druge. S druge strane, potrebno je da brani svoje interese, lično i grupno. Višak velikodušnosti i osećanja za zajednicu bio bi podjednako štetan i za njega i za društvo, kao što su štetni i egoizam naših savremenika i individualizam naših zakona. U Mahabharati neki zao šumski duh objašnjava bramanu koji je davao mnogo darova, i to prilično bezrazložno: "Eto zašto si mršav i bled". Podjednako treba izbegavati život kaluđera i život Šajloka. Taj novi moral će sigurno predstavljati dobar, umeren spoj stvarnosti i ideala.

Iz dela Sociologija i antropologija II

Pročitano 1187 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 27 Juni 2015 12:00

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Marsel Mos - Potrebno je više brige posvetiti pojedincu, njegovom životu, zdravlju, obrazovanju