Artnit

Četvrtak, 19 Mart 2015 12:22

Vladeta Jerotić - Stanje samadhi kod jogina pre je neka vrsta autohipnoze Istaknut

Kazuaki Tanahaši - Samadhi Kazuaki Tanahaši - Samadhi

Odličan poznavalac indijske filosofije i religije, Radakrišnan, ovako opisuje poznato stanje samadhija (ekstatično stanje vrhunske utonulosti i blaženstva u tehnici meditacije joge): "Ovo stanje je neka vrsta iskustva pri kome subjekt-objekt karakter svesti nije više jasno diferenciran, već se umesto toga pojavljuje jedna, nepodeljena svest koja dočarava celinu bića. To je svest u kojoj osećanja struje jedna u drugo, ideje su međusobno stopljene, sve granice pucaju, a uobičajena razlikovanja iščezavaju. Prošlost i sadašnjost stapaju se u osećanje bezvremenskog zbivanja, svest i biće nisu više odeljeni jedno od drugog, život dobija neverovatnu dubinu."

Neki zapadni istraživači ovoga stanja, na primer, B. Rasel koji je pravio paralelu sa zapadnom mistikom, duševno poremećenim stanjima i hipnozom, beleži sledeće: "I pored velike sličnosti sa hipnozom, stanje samadhi kod jogina pre je neka vrsta autohipnoze, jer pre svega, nedostaje prisutnost hipnotizera. Sam jogin je, zapravo, i hipnotizer i hipnotisani, što, opet, predstavlja izvanredno poznavanje podsvesnih procesa, odnosno izvanredno upravljanje procesima u svesti. Ne može biti dalje reči o nekom isključenju ili gašenju ja-principa, ovo ja ne samo da ne biva uništeno, već je u nedogled prošireno. Isto je tako sigurno da ne nastupa nikakvo patološko stanje koje bismo mogli nazvati sumračnim, ili pak pojava depresonalizacije, već se upravo dešava suprotno." Zbog svih ovih razlika sa bilo kojim drugim stanjem svesti, pa i patološkim, Mirča Eliade, koji je izučavanju joge posvetio osobitu pažnju, mogao je da napiše da se ovde radi o "mističnoj fiziologiji".

Za razliku od joge, budustički samadhi nije krajnji cilj puta očišćenja, već samo značajni deo za dalje stepene napredovanja, koji se završavaju nirvanom. Stanje samadhija i nirvane, i pored izvesnih sličnosti, polarno su različita stanja. Dok je ekstaza u samadhiju stanje izvanredne punoće, dotle je nirvana stanje blažene praznine - sancta indifferentia.

Iz dela Mistička stanja

Pročitano 3945 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 22 April 2020 10:43

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Vladeta Jerotić - Stanje samadhi kod jogina pre je neka vrsta autohipnoze