Odštampajte ovu stranicu
Utorak, 02 Decembar 2014 12:10

Karl Jaspers - Postojanje traži zadovoljstvo, trajnost, sreću Istaknut

Dizajn korica knjige Filozofija egzistencije Dizajn korica knjige Filozofija egzistencije

Ima neke nedovoljnosti u svakom načinu sveobuhvatnog, jedne nedovoljnosti kako komunikacije tako i načina bitka onoga istinitog. Ta nedovoljnost treba najpre da se učini razumljivom kroz granicu koja pokazuje da nijedan od tih načina ne može da se sastoji jedino od samog sebe.

Postojanje traži zadovoljstvo, trajnost, sreću. A njegova granica je da uvek ostaje i nejasno i pod znakom pitanja šta je sreća. Čovek kome bi se sve želje ispunile bio bi uništen posledicama. Nikakva sreća nije postojana, a svako ispunjenje je takođe i razočaranje. Besmislenost volje koja uvek žudi a ipak nema nikakvog cilja, stara je tema filozofije.

Svest uopšte se tiče onoga što je opštevaljano istinito. Njena granica, međutim, leži u tome da bi to što je nesumnjivo ispravno kao samo takvo bilo ništavno, i da može da se gomila do besmislene beskonačnosti.

Duh zahvata ideju celine. A njegova granica je ono što ne može da se razreši u duhu, zbiljnost onoga netotalnog, slučajnog, puko faktičkog.

Ako se apsolutizuje jedno sveobuhvatno, onda svaki put treba da se postavi pitanje o karakterističnim pojavama koje nastupaju onda kada se prenebregne drugo sveobuhvatno, kada se ne obraća pažnja na granicu jednog sveobuhvatnog.

Iz dela Um i egzistencija

Pročitano 3027 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 14 Mart 2018 12:08
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci